Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Cześć,

Ponad rok temu miałem przeprowadzony przeszczep włosów FUE we Wrocławiu przez dokrtora M. Saifi.

Zostało przeszczepione ponad 2550 graftów.

W trakcie zabiegu oraz 3 miesiące po nim został również przeprowadzony zabieg CFG (concentated growth factors). Po zabiegu używałem także lasera HairMax®LaserBand 82 ComfortFlex (polecony przez dr Saifi).

Wstawiam zdjęcia poglądowe stanu z dnia przed zabiegiem, w dniu zaraz po nim, po sześciu miesiącach oraz po roku od zabiegu (opis w lewym górnym rogu).

640136070_0D-6M-12M_1-comparison.thumb.png.a0a00317ca7c13f6d475982210f221ff.png

• Members
Napisano

Jakieś zdjęcia od przodu? Niemniej jednak strasznie słabo to wygląda. Co Saifi na te wyniki? Natknąłem się na kilka opinii, że nie za dobrze u niego z odrostem.

• Members
Napisano

Doktor odpisał, raczej wymijająco, abym docenił progress.

Zdjęcie od przodu po 12 miesiącach.

Dodam jeszcze, że biorę finasteryd 1mg dziennie od kilku lat, bez przerw.

image.png.aca2027a107f109dc2b96840ada05ac9.png

• Members
Napisano

Rezultat niestety bardzo słaby, praktycznie nie widać różnicy przed i po.

Myślę, że warto wrzucić efekt zabiegu na hairrestorationnetwork.com z uwagi na to, że nazwisko doktora przewija się tam co jakiś czas.

• Members
Napisano

Na cały obszar łysienia potrzebowałeś co najmniej 8 tysięcy graftów. W Twoim zabiegu było użyte tylko 2500 graftów, czyli niemożliwe było pełne pokrycie obszaru łysienia. 

Teraz pytanie jak wyglądała Twoja rozmowa z doktorem, czy planowaliście kilka procedur itd. 

W każdym razie doktor tutaj zdecydował, żeby na przodzie posadzić z większą gęstością (ale i tak nie jest jakaś super, pewnie około 30graftów /cm2), a resztę posadzić bardzo rzadko na pozostały obrzar łysienia - midscalp i koronę. Finalnie odrost widać jedynie na przodzie, bo tam było sadzone gęściej. 

Podsumowując - dla mnie ten przeszczep był bez sensu. Przy tak zaawansowanym stopniu łysienia, robić przeszczep na 2500 graftów, to strata czasu i pieniędzy pacjenta. 

• Members
Napisano (edytowane)

Za mała liczba graftów, żeby uzyskać dobrą gęstość - tutaj sensownie jest robić jeden "duży" przeszczep ~4500 graftów + poprawkowy

Co do odrostu, też dość słaby. W mojej ocenie, masz tzw. diffuse thinning, bo masz cienkie włosy na całej głowie i rozlany pattern łysienia, z przodu została charakterystyczna "grzywka"

Przy diffuse thinning często łysienie androgenowe idzie mocniej na donor, więc przeszczepione grafty są już słabsze = mniejsza przeżywalność

Edytowane przez feegloo
  • Members
Napisano

Saifi jest znany z tego ze robi max 2.5k~ graft podczas jednego zabiegu i sadzi rzadko. Pewnie masz donor w bardzo dobrym stanie. Jeszcze dwa takie zabiegi bys potrzebowal

• Members
Napisano
10 godzin temu, dxd017 napisał:

Saifi jest znany z tego ze robi max 2.5k~ graft podczas jednego zabiegu i sadzi rzadko. Pewnie masz donor w bardzo dobrym stanie. Jeszcze dwa takie zabiegi bys potrzebowal

Dlatego powinien od razu przedstawić pacjentowi docelowy plan leczenia z podziałem na kilka etapów zabiegu, a z relacji autora wątku nie wynika że były takie założenia. Sam fakt rozsiania graftów po całym obszarze łysienia może o tym świadczyć, zamiast skupić się w pierwszym etapie przede wszystkim na przedniej części. Przy takim zaawansowaniu łysienia zabieg w tej formie raczej mija się z celem.

• Members
Napisano

2000 graftów to co najmniej 2000 włosów, a to myślę, że mimo wszystko powinno być widać... a wygląda to tak jakby przed i po nic się nie zmieniło, a to już pół roku za nami...

• Like 1