Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano
39 minut temu, Rafal77 napisał:

Tzn jak to rozumieć? Jest minox lepszy i gorszy? Czy masz na myśli, że oprócz loxonu 5% jeszcze jakiś bloker DHT? 

Rafał, minox sam w sobie nie jest blokerem dht a niejako takim pomocnikiem w przepływie krwi do mieszków w celu pobudzenia ich do wzrostu. Ogólnie to taki środek do stymulacji wzrostu, poprawy krążenia i wzmocnienia włosa. Więc bez blokera teoretycznie mogą one i tak polecieć gdzieś tam w przyszłości.

Przy okazji co do mnie - sytuacja po włączeniu do kuracji minoxa wydaje się opanowana. Na pewno zahamowało mi się przerzedzanie spowodowane minoxem w pierwszych tygodniach stosowania. W ocenie fryzjerki też ok, widać poprawę i nowe, małe odrosty.

Zamieniłem także stosowanie minoxa w płynie, na minoxa w piance. Jest droższa od płynu, ale co zrobić. Pianka zupełnie nie podrażnia mi skóry, szybciej schnie na głowie i jest łatwiejsza w aplikowaniu. Jeśli pianka by mnie też podrażniała dopiero wtedy poszedłbym w tabletki.

• Members
Napisano
59 minut temu, Rafal77 napisał:

Tzn jak to rozumieć? Jest minox lepszy i gorszy? Czy masz na myśli, że oprócz loxonu 5% jeszcze jakiś bloker DHT? 

Oczywiście, że tak. Jest minox w tabletkach który da Ci najlepsze efekty. Nieporównywalne do stosowania minoxa topical.

• Members
Napisano
18 minut temu, ad7 napisał:

Rafał, minox sam w sobie nie jest blokerem dht a niejako takim pomocnikiem w przepływie krwi do mieszków w celu pobudzenia ich do wzrostu. Ogólnie to taki środek do stymulacji wzrostu, poprawy krążenia i wzmocnienia włosa. Więc bez blokera teoretycznie mogą one i tak polecieć gdzieś tam w przyszłości.

Przy okazji co do mnie - sytuacja po włączeniu do kuracji minoxa wydaje się opanowana. Na pewno zahamowało mi się przerzedzanie spowodowane minoxem w pierwszych tygodniach stosowania. W ocenie fryzjerki też ok, widać poprawę i nowe, małe odrosty.

Zamieniłem także stosowanie minoxa w płynie, na minoxa w piance. Jest droższa od płynu, ale co zrobić. Pianka zupełnie nie podrażnia mi skóry, szybciej schnie na głowie i jest łatwiejsza w aplikowaniu. Jeśli pianka by mnie też podrażniała dopiero wtedy poszedłbym w tabletki.

Tak, tak wiem i rozumiem te zależności. Tylko zastanawiałem się czy Loxon5% jest dobrej jakosci minoxidylem czy szukać czegoś innego?

• Members
Napisano (edytowane)
14 minut temu, Andrew3 napisał:

Oczywiście, że tak. Jest minox w tabletkach który da Ci najlepsze efekty. Nieporównywalne do stosowania minoxa topical.

A gdzie taki można nabyć? Apteka? Od kilku lat stosuje loxon 5% i włosów mam jeszcze sporo gdzie mikrowłókna dają radę wszystko zamaskować. Natomiast mój 2 lata młodszy brat , który zaczął łysieć później ma juz NW 5 ale nic nie stosuje bo nie ma z tym problemu....nie przeszkadza mu łysina:-) Także dla mnie jest to dowód, że działa na mnie loxon. Z blokera DHT biore tylko Sav Palmetto ale mam zamiat wejść na coś "grubszego" po zabiegu (styczeń 2025)

Edytowane przez Rafal77
  • Members
Napisano
2 godziny temu, Rafal77 napisał:

Tak, tak wiem i rozumiem te zależności. Tylko zastanawiałem się czy Loxon5% jest dobrej jakosci minoxidylem czy szukać czegoś innego?

Każdy minoxidil to jedno i to samo - bo to minox rozpuszczony w etanolu wraz z glikolem. Chyba tylko Foligain miał bardzo fajny skład i wiele dodatków wspomagających, między innymi Saw Palmetto. Nasz rodzimy Loxon to alkohol i glikol z minoxem.

• Members
Napisano
17 godzin temu, ad7 napisał:

Każdy minoxidil to jedno i to samo - bo to minox rozpuszczony w etanolu wraz z glikolem. Chyba tylko Foligain miał bardzo fajny skład i wiele dodatków wspomagających, między innymi Saw Palmetto. Nasz rodzimy Loxon to alkohol i glikol z minoxem.

No właśnie czytałem teraz skład Foligain i oprócz minoxa ma tak samo alkohol i glikol. Nie ma wzmianki o innych środkach....takich jak sav palmetto...hmm?

• Members
Napisano

Jeśli chcesz coś mniej drażniącego (bez glikolu propylenowego) to polecam piankę Regaine (niedostępna w PL, ale można zamówić przez internet), chyba że masz znajomych w DE to do kupienia w aptece bez recepty, polecam sam używam :)

• Members
Napisano
7 godzin temu, Rafal77 napisał:

No właśnie czytałem teraz skład Foligain i oprócz minoxa ma tak samo alkohol i glikol. Nie ma wzmianki o innych środkach....takich jak sav palmetto...hmm?

Dlatego napisałem... miał ;)

3 godziny temu, Piterpiter napisał:

Jeśli chcesz coś mniej drażniącego (bez glikolu propylenowego) to polecam piankę Regaine (niedostępna w PL, ale można zamówić przez internet), chyba że masz znajomych w DE to do kupienia w aptece bez recepty, polecam sam używam :)

Dokładnie tak i właśnie Regaine stosuję od 2 tygodni. Ona w składzie ma też glicerynę. Pianka jest naprawdę OK, nic nie podrażnia. 
Będę niebawem w Stanach to zrobię sobie zapasy :D 
Co ciekawe za oceanem Regaine jest jako Rogaine, i to jest cały czas ten sam produkt ale tam o niebo tańszy niż w Europie. W Stanach jest też Kirkland od Costco. Trochę tańszy niż Rogaine ale stosowałem go kiedyś i Rogaine mi lepiej podeszło.

• Members
Napisano
W dniu 3.12.2024 o 22:35, ad7 napisał:

Dokładnie tak i właśnie Regaine stosuję od 2 tygodni. Ona w składzie ma też glicerynę.

Gliceryna, a glikol propylenowy, to dwa rożne składniki. Glikol propylenowy, często podrażnia, a gliceryna nie. Tez jestem uczulony na glikol propylenowy i drapie się po tym niemiłosiernie. Używam piankę Regaine od roku i nie mam z nią żadnych problemów.

• Like 1
  • 4 weeks later...
  • Members
Napisano

Hej, przychodzę ze spóźnioną o dobry ponad tydzień relacją po 10 miesiącach od zabiegu. Jestem na wyjeździe stąd brak czasu żeby coś wrzucić na spokojnie. W galerii fotki na przestrzeni ostatnich 10 dni :-)  Niestety inne miejsce, inne światło więc w efekcie będzie inaczej niż w dotychczasowych fotkach z domu.

Od 2 miesięcy na minoxie w piance (kompletnie mnie nie podrażnia!), od miesiąca dodałem także Saw Palmetto. Bez zmiany suplementy, które brałem dotychczas.

Minox robi robotę. Choć nie widać może tego na focie z góry, którą wrzuciłem - to góra w rzeczywistości uwierzcie mi jest już całkiem OK. Cała reszta oprócz szczytu - zapomniałem już o zakolach i innych problemach z łysieniem na przodzie :-) Gdybym wcześniej zaczął minoxa, to pewnie na dziś dzień było by jeszcze fajniej.

w1.png

w3.png

w46.png

w47.png

w489.png

w4848.webp

• Like 1
  • Thanks 1
  • Members
Napisano
15 minut temu, ad7 napisał:

Gdybym wcześniej zaczął minoxa, to pewnie na dziś dzień było by jeszcze fajniej.

Gratuluję dobrego wyniku. Spora różnica na plus od stanu wyjściowego. I najważniejsze, że jesteś zadowolony. Pomyśl, o blokerze DHT, bo saw palmetto nie zrobi żadnej roboty w tej kwestii. Jeżeli boisz się skutków ubocznych, zawsze jest wersja fina topical.

• Like 1
  • Members
Napisano

Super efekt. Zazdroszczę, że już jesteś po tym całym długotrwałym procesie gojenia, oczekiwania na odrost itp. Jeśli chodzi o koronę pamiętam, że nie była dla Ciebie priorytetem i posadzono tam mniej graftów. Nie mniej jest naprawdę dobrze i jeśli Ci to nie przeszkadza to używaj sobie mikrowłókien u mnie na koronie gdzie jest praktycznie Łysy placek robią robotę a u Ciebie będzie idealnie. Ewentualnie w przyszłości kolejny HT - fogęszczenis korony.

W kwestii Sav Palmetto sam przyjmuje je od ok 3msc. Dwie z zalecanych 3 tabletek. Przed przyjmowaniem zmierzyłem DHT i dziś idę wykonać kolejne badania aby zobaczyć czy jest sens przyjmowania dalej. Za ok tydzień wynik i dam znać jak.to wygląda.

Gratuluję całokształtu zabiegu i dzięki za relacjie.

• Like 1
  • Members
Napisano
5 godzin temu, ad7 napisał:

Pamiętam, że masz 13go zaplanowany zabieg. Zakładaj wątek i pokaż obecny stan :-) 

Napisałem do Ciebie na priv

• 2 weeks later...
  • Members
Napisano
W dniu 8.12.2024 o 17:10, Andrew3 napisał:

Używam piankę Regaine od roku i nie mam z nią żadnych problemów.

Cześć
Widzę że na polskim rynku pojawiła się pianka Doppelherza i też w składzie ma glicerynę, Koszt niecałe 60zł.
Skład: etanol bezwodny, woda oczyszczona, butylohydroksytoluen (E 321), kwas mlekowy (E 270), kwas cytrynowy (E 330), glicerol (E 422), alkohol cetylowy, alkohol stearylowy, polisorbat 60, propelent: propan/izobutan/n-butan.

Warto rozważyć jako zamiennik Regaine? Wychodzi odrobinę taniej

• Members
Napisano
3 godziny temu, lysy dzban napisał:

Skład wygląda bardzo pozytywnie. Zawsze warto spróbować, jeżeli komuś zależy na budżecie. Ja jednak wolę to co sprawdzone i zostaje przy oryginalnym produkcie Regaine. Szkoda eksperymentować za te parę groszy.

• Like 1
  • Members
Napisano
9 godzin temu, lysy dzban napisał:

Cześć
Widzę że na polskim rynku pojawiła się pianka Doppelherza i też w składzie ma glicerynę, Koszt niecałe 60zł.
Skład: etanol bezwodny, woda oczyszczona, butylohydroksytoluen (E 321), kwas mlekowy (E 270), kwas cytrynowy (E 330), glicerol (E 422), alkohol cetylowy, alkohol stearylowy, polisorbat 60, propelent: propan/izobutan/n-butan.

Niezły sztosik zarzuciłeś z tym Doppelherzem. Skład dosłownie pokrywa się z Rogaine/Regaine, jest identyczny. Kwestia teraz tylko jak będzie z samą konsystencją pianki, czas schnięcia itd. Na pewno produkt godny uwagi do zastąpienia droższej Rogaine. 

5 godzin temu, Andrew3 napisał:

Szkoda eksperymentować za te parę groszy.

No nie wiem czy to będzie parę groszy. Koszt jednej butelki Regaine to około 20 eur i jest ciężko osiągalna w Polsce. Doppelherz masz w polskich aptekach internetowych za średnio 50-60zł. Przy większych ilościach zyski konkretne. 

9 godzin temu, lysy dzban napisał:

Ja na pewno wezmę na próbę, choć mam dość duży zapas Rogaine obecnie. Przetestuję i dam znać czy widzę jakieś różnice :)  Bezdyskusyjnie warto przejść na tą piankę z Doppel jeśli ktoś używa minoksa w płynie, bo cena praktycznie taka sama. 

Dzięki za info o tej piance, nie miałem o niej pojęcia do tej pory :-)

• Members
Napisano
9 godzin temu, ad7 napisał:

No nie wiem czy to będzie parę groszy. Koszt jednej butelki Regaine to około 20 eur i jest ciężko osiągalna w Polsce. Doppelherz masz w polskich aptekach internetowych za średnio 50-60zł. Przy większych ilościach zyski konkretne. 

Jak już jesteś taki oszczędny, to zwróć uwagę na to, ile jest tej pianki u "Doppelherz" i ile jest w oryginalnym "Regaine". Ja widzę na pierwszy rzut oka, że mniej pianki daje "Doppelherz".

Choć pianka Regaine jest dostępna tam, gdzie mieszkam w każdej aptece, to faktycznie jej cena jest najmniejsza na Amazon, więc tam się w to zaopatruję.

Uważam, że Regaine to sprawdzony produkt od lat i zostanę przy piance oryginalnego producenta. Nikomu nie zabraniam eksperymentować i kupować tego, co tańsze, ale jednak proponuję najpierw kupić i przetestować kilka miesięcy, i napisać wnioski tutaj na forum. Życie mnie nauczyło, że nie ma nic taniej, a taniej zawsze ma swoje konsekwencje.

• Members
Napisano
Godzinę temu, Andrew3 napisał:

Jak już jesteś taki oszczędny, to zwróć uwagę na to, ile jest tej pianki u "Doppelherz" i ile jest w oryginalnym "Regaine"

Pojemność jest taka sama 60g vs 60g. 50 mg/g na opakowaniu dotyczny 5% minoxa.

• Members
Napisano
14 minut temu, ad7 napisał:

Pojemność jest taka sama 60g vs 60g. 50 mg/g na opakowaniu dotyczny 5% minoxa.

Doppelherz 60ml, Regaine 73ml. To takie balansowanie ceną. Trzeba na wszystko zwracać uwagę jak chcesz być taki oszczędny.

• Members
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Andrew3 napisał:

Doppelherz 60ml, Regaine 73ml. To takie balansowanie ceną. Trzeba na wszystko zwracać uwagę jak chcesz być taki oszczędny.

Ja tam widzę że rogaine/regaine są 60ml. Gdzie nie patrzę czy to na stronach pl czy aptekach w de czy bezpośrednio na stronie producenta w us. Doppelhertza widzę, że można z apteki z Niemiec przytulić za 150zł (3x60ml) z wysyłką do pl.

Edytowane przez lysy dzban
  • Members
Napisano (edytowane)
8 minut temu, lysy dzban napisał:

Ja tam widzę że rogaine/regaine są 60ml.

To zobacz sobie jeszcze raz. Zaczyna mnie już mocno męczyć przekomarzanie się w tym temacie. Zwłaszcza, że zaśmiecamy tutaj koledze mocno watek. Niech każdy kupuje co chce i gdzie chce. Z mojej strony to EOT.

Regaine.jpg

Edytowane przez Andrew3
  • Members
Napisano

Ja na swoim Regaine nigdzie nie widzę, że ma 73ml, a na zdjęciu, które wrzucasz wyraźnie jest napisane, że to odpowiednik 60g/73ml. To co wrzuciłeś to na moje oko jakaś starsza oprawa graficzna produktu. Generalnie wychodzi na jedno i to samo skoro skład ten sam, a obydwa produkty mają po 60g. W związku z tym Doppel będzie też miał odpowiednik 73ml ;) 

• Members
Napisano

Może istnieją dwie wersje tego. I nawet jeśli 60 g jest w jednym i w drugim to ten rzadszy 73ml zawsze będzie lepszy dla kogoś, kto tego wali więcej na łeb.

Poza tym jakość da się tylko bezpośrednio porównać mając jedno i drugie w ręce. Ze skutecznością to samo - tylko testować

Ruch wyzwolenia mieszków włosowych spod okupacji androgenów!

Post Balding Syndrome. Post ''Mature Hairline'' Syndrome. Post ''Male Hairline'' Syndrome. Post Dermatologists Syndrome. Post Some Hair Transplant - Doctors Syndrome. 

Kokos & ''Łómnisz herlajn''

Smart Hair - 3D Hair & Beard System | Character Creator